nieuwaal skyline zomer 2019

Tweede AED in Nieuwaal beschikbaar

NIEUWAAL – Dinsdagmorgen is door P&G een tweede AED apparaat in Nieuwaal geplaatst. Dat is gedaan bij de ingang van het appartementencomplex aan de Willem Kestellostraat. Het zal nog wel drie tot vijf dagen duren voor de AED ook in de app van Haertslag.nu te vinden is. Nieuwaal heeft nu twee van deze apparaten. De andere hangt in de Nichtenhofstraat bij Jacob Gijben. Dorpsplatform Nieuwaal is verantwoordelijk voor beide apparaten, en betaald ook het onderhoud daarvan, dat jaarlijks moet plaatsvinden.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

In Nieuwaal zijn behoorlijk wat mensen die een oproep krijgen als er bij iemand een hartstilstand wordt geconstateerd, die krijgen allemaal een oproep om in actie te komen. Een aantal daarvan krijgen ook een oproep om de AED op te halen on een van de twee (of alle twee) beschikbare apparaten.

DEEL DEZE INFORMATIE