nieuwaal skyline zomer 2019

Historie

Nieuwaal, een dorp aan de Waal in de Bommelerwaard tussen Gameren en Zuilichem, is zo’n 1000 jaar geleden ontstaan. In de naam Nieuwaal zit een verwijzing naar de rivier die langs het dorp stroomt: De Waal.
De Nieuwaalers leefden gedurende eeuwen van de rivier, die diende als communicatielijn, voor goederen en personen vervoer, voor visserij en jacht en soms ook als vijand.

Archeologische vondsten dateren zelfs al van vóór het begin van onze jaartelling. In 1031 wordt de naam Nieuwaal voor het eerst genoemd; de kerk werd door de bisschop van Paderborn geschonken aan de abdij Abinkhoff te Paderborn. Vanaf 1312 wordt Nieuwaal als Heerlijkheid genoemd, in 1798 werden de Heerlijke rechten afgeschaft. (Inventaris van het archief van het dorpsbestuur van Brakel, 2005).

Vlag van gemeente Zaltbommel

Sinds 1 januari 1999 maakt Nieuwaal deel uit van de gemeente Zaltbommel en in de provincie Gelderland. Daarvoor behoorde het dorp onder anderen tot de gemeenten Gameren en Zuilichem. Over de geschiedenis van Nieuwaal is niet zo veel bekend doordat het nooit zelfstandig is geweest. Om die reden heeft het ook geen wapen (het afgebeelde wapen is van Zaltbommel).

Nieuwaal heeft nooit veel inwoners gehad, het is als een heerlijkheid ontstaan, waarna het is uitgegroeid tot een gehucht en verder uitgegroeid tot een klein dorpje. Op 1 januari 2010 telde het dorp Nieuwaal 702 inwoners.

Bron oa: Grip op verrommeling Hogeschool Van Hall Larenstein.

Nieuwaal kadastrale grenzen
Kadastrale grenzen Nieuwaal