nieuwaal skyline zomer 2019

Oproep burgemeester Van Maaren voor een gezellige en veilige oud- en nieuwviering

ZALTBOMMEL – Burgemeester Van Maaren van de gemeente Zaltbommel heeft een dringende oproep gedaan om Oud- en Nieuwviering dit jaar samen met u, de politie en de brandweer en andere partners willen we ervoor zorgen dat de jaarwisseling gezellig en veilig verloopt. We roepen u op om brandstichtingen en vernielingen direct te melden. Bovendien vragen we u om alert te zijn in onze gemeente. Wegkijken is immers impliciet toestemmen.  De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het voorkomen van schade en overlast, onder meer door de promotie van activiteiten en evenementen tijdens de jaarwisseling. Daarnaast richten we ons op bewustwording van schades en het vergroten van de bereidheid om incidenten te melden. We hebben gemerkt dat deze inspanningen positieve resultaten opleveren. De totale vuurwerkschade was het afgelopen jaar €74.450, wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van het jaar 2021, toen de schade €132.174 bedroeg.

Vuurwerkoverlast? Meld het!

Het eind van het jaar komt in zicht. En daarmee helaas ook het vroegtijdig afsteken van vuurwerk.  Ervaart u al vuurwerkoverlast? Meld het dan!

Hoe kan ik vuurwerkoverlast melden?

Klik op knop ‘direct melden’ hieronder. Vink ‘Overlast en kleine ergernissen’ aan en dan ‘Vuurwerk’. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in. Let op: zonder contactgegevens kunnen wij u niet bereiken.

Direct melden(Deze link gaat naar een externe website)

Onze handhavers gaan zo snel mogelijk op meldingen af

Onze handhavers gaan (binnen werktijden) zo snel mogelijk op de meldingen af. Ook houden zij de locatie de dagen erna extra in de gaten. De handhavers zijn niet altijd in uniform en in een dienstauto. Het is dus voor u niet altijd zichtbaar of uw melding wordt opgevolgd. Vanaf 1 december lopen de handhavers extra rond. Ook in de avonduren.

Waar kan ik terecht met spoedsituatie of verdenking opslag illegaal vuurwerk?

Bij spoed en gevaarlijke situaties belt u naar 112.

Bij verdenking illegale opslag vuurwerk belt u de politie op 0900 – 88 44. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl(Deze link gaat naar een externe website), onder de knop ‘meld anoniem’.

Carbidschieten met de jaarwisseling

Dit jaar is het mogelijk om op zaterdag 30 december 2023 carbid te schieten. De gemeente heeft het carbidschieten verplaatst omdat Oudejaarsdag dit jaar op een zondag plaatsvindt. Carbidschieten is in onze gemeente alleen toegestaan tussen 10.00 en 17.30 uur en onder bepaalde voorwaarden.  Als u gaat carbidschieten bent u bovendien verplicht hiervan uiterlijk 20 december 2023 een melding te doen bij ons. U gebruikt hiervoor het aanvraagformulier Carbid schieten (PDF, 163.0 kB).

Regels en voorwaarden

Bij het carbidschieten verzoeken wij u zich aan de volgende regels en voorwaarden te houden:

  • De (melk)bussen of vaten hebben een inhoud van maximaal 40 liter
  • De bussen of vaten zijn afgesloten met een zacht materiaal zoals plastic voetbal of plastic zak
  • Er wordt acethyleengas gebruikt, afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gas(mengsels) met vergelijkbare eigenschappen
  • De carbidschieter is 18 jaar of ouder. Dat geldt ook voor de helpers
  • De carbidschieter is niet onder invloed van alcohol of drugs. Dat geldt ook voor de helpers.
  • Het vrije schootsveld bedraagt minimaal 75 meter
  • U schiet niet richting openbare wegen, wateren paden of spoorwegen
  • U schiet niet in de richting van woningen of gebouwen
  • Het carbidschieten gebeurt op minimaal  75 meter afstand van woongebouwen en op minimaal 300 meter afstand van medische en zorginstellingen of gebouwen met dieren
  • De locatie van het carbidschieten is afgesloten met linten of ander vergelijkbaar materiaal zodat toeschouwers niet in de nabijheid van de melkbussen en niet in de schietrichting kunnen komen staan

Veiligheid

Het gemeentebestuur wil de traditie van carbid schieten in stand houden, maar is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Daarom zijn er aan carbidschieten strikte regels verbonden en geldt er voor dit jaar een meldplicht. Het college kan uiterlijk 29 december carbidschieten alsnog verbieden wanneer zij vermoeden dat de openbare orde of veiligheid in gevaar komt.

DEEL DEZE INFORMATIE