nieuwaal skyline zomer 2019

Nieuwaal krijgt een 2e AED

Binnenkort komt er een tweede AED (Automatische Externe Defibrillator) in Nieuwaal. Dat heeft het Dorpsplatform vorige week besloten en daar ook budget voor beschikbaar gesteld. Nieuwaal had al een AED die in de Nichtenhofstraat is geplaatst. Het nieuwe apparaat komt bij de ingang van het appartementencomplex Pauwenhof te hangen.

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.

 

Wist je dat je altijd kunt helpen?

Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.

  • Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
  • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
  • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in jou buurt in actie. Zo help jij mee om levens te redden!

Mag ik elke AED gebruiken?

  • Nee, een AED is geen openbaar bezit. De beheerder van een AED meldt de AED zelf aan bij het oproepsysteem. Veel eigenaren doen dit gelukkig. Zo kan het apparaat na een melding van een hartstilstand bij 112 ingezet worden door burgerhulpverleners. 

DEEL DEZE INFORMATIE