nieuwaal skyline zomer 2019

Meld je aan voor de biodiversiteitsgroep padden en salamanders!

NIEUWAAL – Poelen bieden een geschikte leefomgeving voor veel verschillende plant- en dierensoorten. Goed onderhoud van de poel is essentieel voor het behoud van deze soorten. Wil je meehelpen bij het onderhoud van poelen in jouw buurt en zo kwetsbare diersoorten zoals de fraaie kamsalamander beschermen? Wil je leren hoe je de soortenrijkdom van je eigen of andermans poel kunt vergroten? Of vind je het gewoon interessant om meer over poelen te leren?

Kom dan op dinsdag 7 maart 2023 naar de informatieavond bij Artisan Orchids, Hogeweg 12 in Nieuwaal, georganiseerd door SLG, gemeente Zaltbommel en Natuurwacht Bommelerwaard. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur staat de koffie klaar. Deelname is gratis, meld je hier aan.

Poel in Nieuwaal

In Nieuwaal is recent een nieuwe poel aangelegd. De poel heeft zowel steile als flauwe oevers en heeft een klein eilandje. Bij hoogwater is de poel verbonden aan stromend water. Dit samen maakt de poel een uitstekende cursuslocatie. Tijdens de cursus poelenbeheer staat deze poel dan ook centraal, jaarrond volgen we deze en een aantal andere poelen.

Inhoud cursus poelenbeheer

Tijdens de informatieavond op 7 maart kun je je opgeven voor de werkgroep en de bijbehorende cursus poelenbeheer. De cursus bestaat uit enkele dagdelen, verspreid over het jaar. De cursus gaat in op dieren en planten die in en om poelen leven. Het gaat niet alleen over amfibieƫn zoals kikkers en padden maar ook over libellen, vlinders, waterplanten als fonteinkruid en oeverplanten als egelskop. Ook is er aandacht voor de aanleg van poelen en het ecologisch beheer ervan. We stellen een werkplan op voor het beheer en stappen met waadpak en schepnet de poelen in.

Ook meedoen?

Via slgelderland.nl/projecten/biodiversiteitsgroep-padden-en-salamanders kun je je aanmelden voor de startavond. Op de avond zelf, of al via het aanmeldformulier, kun je je aanmelden voor deelname aan de werkgroep.

Dit project wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel.

DEEL DEZE INFORMATIE