nieuwaal skyline zomer 2019

Loslopende honden, wild en broedende vogels in de uiterwaarden

RIVIERENGEBIED – De winterkou is voorbij, het is al bijna tijd om de klok weer een uur vooruit te zetten; we gaan nu echt richting de lente. En dat is in de bossen ook te merken, de dieren worden actiever en er zullen veel jongen geboren worden.
 
Hoe fijn is het om met dit weer lekker de bossen in te trekken met je hond? Ook de honden gunnen wij natuurlijk de vrijheid om lekker los te kunnen rennen en spelen. Let echter wel op waar je de hond loslaat. In veel bossen in Nederland geldt namelijk een aanlijnplicht en die is er niet voor niets. Die aanlijnplicht is ook van toepassing op de uiterwaarden van Nieuwaal, Gameren en Zuilichem. Zeker in de tijd waarin veel reekalveren geboren worden en vogels aan het broeden zijn is het belangrijk extra waakzaam te zijn op je hond. Bij een aantal honden is het jachtinstinct namelijk zo groot dat ze achter reeën aangaan, of de reekalveren vinden in het bos. Helaas zien wij dagelijks nog heel veel mensen met loslopende honden in dit gebied. 
 
Wil jij er dus lekker op uit de bossen in dit weekend? Let dan voor de veiligheid van het wild en de broedende vogels, maar ook van de hond, op het volgende:
? Zorg ervoor dat je hond is aangelijnd op de plekken waar dit moet
? Blijf op de wandelpaden en wijk hier niet van af
? Wanneer je in een losloopgebied bent, zorg er dan voor dat je hond onder appèl staat
? Wees waakzaam op je hond, houdt het in de gaten wanneer hij zijn neus achterna gaat
? Heeft je hond een reekalf gevonden? Laat dit jong dan met rust. Vaak komt de moeder weer terug als de kust veilig is.
Heeft jouw hond toch onverhoopt een wild dier gevonden en is hij er achteraan gegaan? Of heeft hij een dier gebeten waardoor het nu (ernstig) gewond is? Neem dan contact op met Meldpunt 144. Wij kunnen je doorzetten met de juiste instanties. Ook bij twijfel kan je hun bellen ter overleg.

DEEL DEZE INFORMATIE