nieuwaal skyline zomer 2019

Energiekring waterstof van start

ZALTBOMMEL – Duurzame energie is voor Zaltbommel een zaak van gemeente en inwoners samen. Zo faciliteert de gemeente inwoners die over willen schakelen naar duurzame energie en denken inwoners mee in energiekringen. De nieuwste energiekring over waterstof ging onlangs van start.

Zonnepanelen op het dak, windmolens langs de snelweg; het zijn inmiddels bijna geen alternatieve energiebronnen meer te noemen, zo vertrouwd zijn we er al mee. Dat geldt zeker nog niet voor waterstof. Toch lijkt het gebruik van waterstof in bepaalde gevallen een mogelijke duurzame optie om van het huidige aardgas af te kunnen. Zoals in oude binnensteden waar het gebruik van warmtepompen minder voor de hand ligt. Daarom heeft het College van B&W de volgende vraag gesteld aan deze energiekring: Is een waterstof-duurzaamheidsproject voor de binnenstad van Zaltbommel haalbaar?

Van aardgas naar waterstof
Wat zijn de voor- en nadelen, wat is de impact, hoe ziet het er eigenlijk uit zo’n huis op waterstof? Kun je als gemeente zelf waterstof opwekken, moet je waterstof importeren of wordt het (landelijk) via het bestaande gasnetwerk door energieleveranciers geleverd? Kortom: wat zijn de mogelijkheden en wenselijkheden voor de binnenstad van Zaltbommel? De energiekring zal de komende periode in de materie duiken en de uitkomsten met de gemeente delen. 

De gemeente Zaltbommel kent al verschillende energiekringen, die actief meedenken en input leveren voor het beleid. Wethouder Posthouwer: “We zijn blij met dat zich ook voor deze energiekring betrokken en enthousiaste inwoners gemeld hebben en de kring nu ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan”. Voorzitter Kees Metz spreekt zich al ambitieus uit: “We streven ernaar nog voor de zomer, of direct daarna, met een notitie voor de gemeenteraad te komen”. 

DEEL DEZE INFORMATIE