nieuwaal skyline zomer 2019

Eigenaren monumenten krijgen gratis advies voor verduurzaming

ZALTBOMMEL – De gemeente wil dat eigenaren van monumenten op een verantwoorde manier hun huis kunnen verduurzamen. Komende winter doet de gemeente daarom een pilot om het eenvoudiger te maken om een monument  te verduurzamen. Eigenaren van nog niet volledig energiezuinige woonhuismonumenten kunnen zich aanmelden om mee te doen. Zij kunnen een gratis en vrijblijvend advies krijgen voor het verduurzamen van hun pand.  Uit de aanmeldingen kiest de gemeente vijf deelnemers.

Duurzaamheid bij monumenten is maatwerk

Op het gebied van energiezuinigheid en comfort valt er bij monumenten vaak nog het nodige te verbeteren. Maar ook na verduurzaming moet het monumentale karakter of het beschermd dorps- of stadsgezicht nog intact zijn. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een monument vaak al eeuwenlang een eigen vocht- en temperatuurhuishouding heeft. Als de bouwfysische eigenschappen veranderen kan dit nare gevolgen hebben zoals vochtproblemen, schimmelvorming en houtrot. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de monumentale waarden van een pand. Niet in ieder historisch raam kan zomaar isolerende beglazing worden geplaatst bijvoorbeeld. En de aanwezigheid van een mooie lambrisering betekent soms dat er een creatieve oplossing moet worden gezocht voor het aanbrengen van wandisolatie. Het vraagt daarom vaak om maatwerk om dergelijke panden te verduurzamen..

Inhoud pilot

Wie mee doet krijgt een cultuurhistorische analyse en een bouwfysische inventarisatie van het monument. De gemeente doorloopt met de deelnemer (eventueel fictief) de vergunningaanvraag voor de maatregelen in het advies. De gemeente wil weten of de maatregelen die worden voorgesteld uiteindelijk leiden tot een vergunning voor het verduurzamen van de woning. Daarnaast evalueren zij het hele proces met de aanvrager. Het doel hiervan is het adviestraject te verbeteren.

Gratis en vrijblijvend

De kosten per energiescan bedragen normaal gesproken ongeveer € 2.000,- en zijn voor deelnemers aan de pilot voor rekening van de gemeente. Het advies is voor deelnemers aan de pilot vrijblijvend, zij zijn niet verplicht dit uit te voeren.

Selectie deelnemers

Wie mee wil doen met zijn monument kan zich tot 24 oktober aanmelden. Eigenaren van een monument kregen een brief met aanmeldformulier van de gemeente. De gemeente selecteert onder de aanmeldingen 5 woonhuismonumenten. De pilot moet leiden tot een verbetering van het advies- en vergunningentraject. Daarom selecteert de gemeente verschillende soorten panden. Ze kijken naar reeds uitgevoerde energiemaatregelen, verschillende dakbedekking (riet, pannen, leien), soort bouw (vrijstaand, tussenwoning) en locatie (gelegen in de verschillende kernen). Zijn er per categorie meerdere inzendingen dan loot de gemeente wie er mee mag doen. 

DEEL DEZE INFORMATIE