nieuwaal skyline zomer 2019

Eerste avond biodiversiteitsgroep padden en salamanders op 25 april!

NIEUWAAL – Op 7 maart was er in Nieuwaal een informatieavond over poelen. Aan de orde kwam wat een poel is, wat de functie van een poel was in de geschiedenis en welke functie een poel nu heeft in het landschap. Kon je hier niet bij zijn, maar wil je wel leren hoe je de soortenrijkdom in een poel kunt vergroten? En wil je meehelpen bij het onderhoud van poelen in jouw buurt en zo kwetsbare diersoorten zoals de fraaie kamsalamander beschermen? Goed nieuws!

Je bent op dinsdag 25 april van harte welkom bij de eerste cursusavond van de biodiversiteitsgroep, het onderwerp is flora en fauna. De avond wordt georganiseerd door SLG, gemeente Maasdriel, gemeente Zaltbommel en Natuurwacht Bommelerwaard. De avond begint om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur staat de koffie klaar. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden, deelname aan de informatieavond is geen vereiste.

Poelen in Maasdriel en Zaltbommel

Poelen bieden een geschikte leefomgeving voor veel verschillende plant- en dierensoorten. Goed onderhoud van de poel is essentieel voor het behoud van deze soorten. In de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel liggen verschillende poelen. Een poel in Nieuwaal en een poel in Heerewaarden staan tijdens de cursus centraal. Beide worden jaarrond gevolgd en er wordt onderhoud uitgevoerd.

Inhoud cursus poelenbeheer

De informatieavond was een korte introductie van onderwerpen die op een later moment in de cursus verder besproken worden, zoals flora en fauna, beheer en aanleg van een poel. De cursus bestaat uit enkele dagdelen, verspreid over het jaar. De cursus gaat in op dieren en planten die in en om poelen leven. Het gaat dus niet alleen over amfibieƫn zoals kikkers en padden maar ook over libellen, vlinders, waterplanten als fonteinkruid en oeverplanten als egelskop. Ook is er aandacht voor de aanleg van poelen en het ecologisch beheer ervan. We stellen een werkplan op voor het beheer en stappen met waadpak en schepnet de poelen in.

Ook meedoen?

Via slgelderland.nl/projecten/biodiversiteitsgroep-padden-en-salamanders kun je je aanmelden voor deelname aan de werkgroep. De locatie van de cursus wordt na aanmelding bekend gemaakt. Dit project wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en de gemeente Zaltbommel

DEEL DEZE INFORMATIE