nieuwaal skyline zomer 2019

Doe ook mee met beplantingsproject in Zaltbommel

Wil je als inwoner van het buitengebied in de gemeente Zaltbommel graag een hoogstamboomgaard, een mooie haag, singel of een vogelbosje? Wil je advies krijgen hoe je de biodiversiteit kunt bevorderen? Doe dan mee aan het beplantingsproject van de gemeente Zaltbommel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Deelnemers krijgen advies bij het planten van inheemse bomen, struiken en hagen op hun terrein. Meld je aan via de website van SLG slgelderland.nl/projecten/beplantingsproject- zaltbommel.

Biodiversiteit

Wilde bijen, vlinders, egels en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. Door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, egels, vlinders, wilde bijen en insecten kun je ze helpen. Dat kan met inheemse struiken en bomen die zorgen voor een langere bloei of door het inzaaien van bloemen en het plaatsen van (nest)kasten.

Fruitbomen

Overal in het rivierengebied komen hoogstamboomgaarden voor. Deze bomen zijn typerend voor de streek en belangrijk voor de biodiversiteit. Een nieuwe boomgaard bestaat uit minimaal vijftien bomen, maar meld je ook aan als er voor minder bomen plaats is.

Landschappelijke beplanting

Dorpen en kernen in het buitengebied zijn zeer geschikt om de omgeving te verfraaien met streekeigen beplanting. Dit kan door de erven en omliggende terreinen van bewoners in het buitengebied te versterken met lokaal passende beplanting. Dit leidt tot de aanplant van heggen/​ hagen, knotbomen, hoogstamfruitbomen, houtsingels en vogelbosjes.

Erfbezoek met advies
Deelnemers aan het beplantingsproject krijgen een erfbezoek met advies. Met een adviseur van SLG bespreken inwoners hun beplantingswensen. Deze informatie wordt verwerkt tot een plan en na akkoord tot een bestellijst. De beplanting, zaaigoed of nestkasten kan je aanschaffen tegen een aantrekkelijke korting. In het najaar organiseert SLG een feestelijke uitdeeldag waarop je de beplanting kunt ophalen.
De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgt ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groenere gemeente Zaltbommel.

Margreet Melman uit Nieuwaal heeft eerder meegedaan aan een beplantingsproject en een erfadvies gekregen. Ze vertelt: “Het heeft een enorme toegevoegde waarde gehad dat een adviseur van SLG een plan voor ons heeft gemaakt. Ik vind het echt fantastisch. Ook het planten was een feestje. Dit zouden veel meer mensen moeten doen.”

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via slgelderland.nl/projecten/beplantingsproject- zaltbommel.

Dit project is mogelijk dankzij de gemeente Zaltbommel en provincie Gelderland.

DEEL DEZE INFORMATIE