nieuwaal skyline zomer 2019

Blauwalg in de Breemwaard bij Nieuwaal en Zuilichem

NIEUWAAL/ZUILICHEM – Op Breemwaard bij Nieuwaal en Zuilichem komt op dit moment veel blauwalg voor in het water. Het is zo ie zo verboden dat honden daar los rondlopen, maar regelmatig zie je deze viervoeters daar toch het water induiken of daarvan drinken. Het is op dit moment belangrijk om dit te voorkomen. Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen massaal de kop opsteken. Vooral stilstaand, voedselrijk water vormt een ideaal milieu voor blauwalgen. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren.

Blauwalgen maken het water troebel en zuurstofarm, waardoor stankoverlast en vissterfte kan optreden. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Door beweging in het water (bijvoorbeeld door zwemmers, honden of de wind), komen er stukjes van de algenmat los.

Omdat honden graag het water drinken en gemakkelijk naar brokjes die in het water drijven happen,  lopen zij een groter risico om algen binnen te krijgen. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een besmetting oplopen. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn!

Honden die vergiftigd werden door blauwalg kregen last van braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook kregen ze ademhalingsproblemen, epileptische verschijnselen en verlammingen.

DEEL DEZE INFORMATIE