Woninginbraak voorkomen. Wat kunt u doen?

Het vakantiegevoel begint al bij de voorbereidingen: de caravan wordt van stal gehaald of de garderobe voor twee weken all-inclusive wordt bij elkaar gezocht. Hier kijken we nu al een poosje naar uit. Niet alleen u bereidt u voor op uw vakantie, ook het boevengilde bereidt zich voor.

Tref zelf maatregelen zodat u niet het slachtoffer wordt van een woninginbraak.

  • sluit ramen en deuren goed af (ook als u maar even weg bent)
  • draai de deur altijd op slot
  • leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht
  • zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen
  • heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
  • stel een automatische lichtschakelaar in. Hierdoor lijkt het alsof er iemand aanwezig is
  • een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan
  • verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen
  • hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos)

Breng uw buren op de hoogte en vraag of zij een oogje in het zeil willen houden. Meer tips? Kijkt u op https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html

Registreer uw eigendommen
Natuurlijk gaat u ervan uit dat bij u niet wordt ingebroken. Maar mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan wilt u uw dierbare spullen het liefst terug. Als u uw eigendommen registreert, heeft u meer kans ze terug te krijgen. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed.

Toch ingebroken?
Is er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in uw woning ingebroken? Bel dan 0900-8844 om aangifte te doen. De politie maakt een afspraak met u en kijkt of er sporen zijn achtergebleven die tot een dader kunnen leiden. Ruim daarom niets op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en de simkaarten van gestolen telefoons.

Bedenk: de politie kan pas tot opsporing van een dader overgaan als uw aangifte binnen is. En uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden.

Sociale media
Wees u ervan bewust dat er op sociale media over uw schouder wordt meegekeken. Plaats geen foto’s of informatie op Facebook, Twitter, Instagram en dergelijke die betrekking hebben op uw (aanstaande) vakantie.

DEEL DEZE INFORMATIE