Politie Zaltbommel: pas op voor oplichters met bloemen

De politie heeft een melding gekregen van oplichting, waarbij ouderen aan de deur bloemen aangeboden krijgen. In sommige gevallen maken de daders met een wisseltruc duizenden euro’s van slachtoffers afhandig.

Eerst belt de oplichter het slachtoffer met de boodschap dat er bloemen onderweg zijn. Vervolgens wordt gevraagd van welke bank diegene gebruik maakt. Zo weet de oplichter welke type pinpas later omgewisseld moet worden. Kort daarna verschijnt er iemand aan de deur. De ouderen moeten voordat ze het pakje of bloemen ontvangen een klein administratiebedrag overmaken. Hiervoor moeten ze hun pinpas in een apparaat stoppen. Volgens een woordvoerder van de politie kijkt de oplichter dan expres een andere kant op om betrouwbaarder over te komen.

Sneller dan het licht
Nadat de pincode met het apparaat wordt achterhaald, verwisselt de oplichter de pinpas. Direct daarna worden grote bedragen gepind. “Dit gaat sneller dan dat de bloemen in het water staan,” Kinderen van ouderen worden opgeroepen om extra alert te zijn. Ook raadt de politie aan om in te stellen dat bij een afschrijving een bekende een sms of e-mailalert krijgt. Bovendien wijst de politie erop dat administratiekosten nooit aan de deur betaald hoeven te worden.

DEEL DEZE INFORMATIE