Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid

ZALTBOMMEL – Maatschappelijke organisaties in de gemeente Zaltbommel roepen iedereen op om mee te doen in de strijd tegen eenzaamheid. Bij alle huishoudens in de gemeente valt deze week een flyer bij weekblad De Toren in de brievenbus met de oproep om naar elkaar om te kijken en met tips wat ze kunnen doen.

Deze flyeractie is een initiatief van de Coalitie tegen Eenzaamheid Zaltbommel (nu nog bestaande uit Stichting Prezzent, het Buurtteam, gemeente Zaltbommel, Welzijn Bommelerwaard, Levensconsulent en GGD Gelderland-Zuid), Stichting Kompas, Werkzaak Rivierenland en Bibliotheek Rivierenland.

Klein gebaar, groot verschil

Wethouder Bragt namens deze organisaties: “De coronacrisis heeft impact op iedereen. In het bijzonder op mensen die al kwetsbaar waren en mensen met eenzaamheidsgevoelens. Gelukkig zijn er in de afgelopen maanden veel mooie initiatieven geweest om eenzame en kwetsbare mensen een hart onder de riem te steken, zoals belcirkels, boodschappendiensten en nlvoorelkaar.nl. Dat is mooi, want voor iemand die zich eenzaam voelt, kan een klein gebaar een groot verschil maken. Wij roepen iedereen op om ook nu de maatregelen steeds meer versoepelen, naar elkaar te blijven omzien.”

Wat kunt u doen?

Zie, hoor en waardeer: Stuur een kaart, maak een mooie tekening voor opa of oma. Bel iemand op, een klein gebaar doet veel. Wees creatief en kijk wat mogelijk is: Zwaai vanaf de straat. Stuur een leuk filmpje. Maak samen een ‘wandeling op afstand’. Maak bespreekbaar dat je elkaar mist: Je bent niet de enige.

Handig

www.seniorweb.nl en www.jowtube.nl van stichting JOW bieden tijdelijk gratis handige instructievideo’s over whatsapp-bellen, FaceTimen en skypen. Voor meer informatie: www.eentegeneenzaamheid.nl. Kijk onder ‘Dit kun jij doen’ bij ‘Corona: Houd contact’. Of neem contact op met Welzijn Bommelerwaard, telefoonnummer 0418 – 63 42 31 (9.00 tot 13.00 u.) of e-mail info@welzijnbommelerwaard.nl. Zij nemen altijd snel contact op, bieden een luisterend oor en kennen de weg naar de beste mogelijkheden.

Brief aan mensen met contactberoepen

Mensen die een contactberoep hebben (denk aan schoonheidsspecialisten, kappers en fysiotherapeuten) in de gemeente kregen van de Coalitie tegen eenzaamheid een brief omdat juist zij het verschil kunnen maken. Mensen kunnen weer naar de kapper, schoonheidsspecialist, fysiotherapeut of een ander contactberoep.  Omdat daar vaak ruimte is om een praatje te maken, kunnen mensen met een contactberoep het signaleren wanneer iemand  eenzaam is. Alleen een praatje en een glimlach kan al een groot verschil maken. Sommige mensen hebben misschien meer nodig, mensen met contactberoepen worden gevraagd hen dan te stimuleren om bijvoorbeeld contact op te nemen met Welzijn Bommelerwaard. 

Coalitie Een Tegen Eenzaamheid Zaltbommel

De Lokale Coalitie Een Tegen Eenzaamheid Zaltbommel draagt bij aan het voorkomen en verminder van eenzaamheid. Zij helpen inwoners waar zij terecht kunnen met hun eenzaamheidsgevoelens en wat zij zelf kunnen doen in het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. De Lokale Coalitie wordt nog dit jaar uitgebreid met andere partners en ondernemers uit Zaltbommel

DEEL DEZE INFORMATIE