In de Kerkstraat staan al vele tientallen jaren essen. De bomen zijn in al die jaren tot volle wasdom gekomen waardoor de Kerkstraat ook zijn karakteristieke straatbeeld heeft gekregen. Helaas is er een ziekte in de essen, namelijk de essentaksterfte. Regelmatig sterft een tak af en kan bij harde wind afbreken en op straat of op particuliere eigendommen terecht komen. Dit ziekteproces kan niet meer worden gestopt en er zal actie moeten worden ondernomen.
De gemeente heeft het plan opgevat om de aangetaste bomen te gaan vervangen (op den duur allemaal) door bomen die veel minder gevoelig zijn voor ziektes, en door verschillende soorten bomen te planten (biodiversiteit).
Daarbij is het idee om in de Kerkstraat 2 sterke soorten bomen terug te planten, namelijk vanaf de Jacob Ekelmansstraat naar de bocht bij het Trefpunt komen esdoorns (Acer platanoides ‘Royal Red’) , en vanaf de Jacob Ekelmansstraat naar de Beemstraat worden zilverlindes (Tilia tomentosa) geplant.
De globale aanpak ziet er als volgt uit:
- Er is inmiddels een inventarisatie gedaan welke essen er nu slecht aan toe zijn. Die bomen worden hoogstwaarschijnlijk in januari gerooid en de stronk wordt gefreesd.
- Kort daarna worden de nieuwe bomen geplant op de plaats waar de stronk heeft gestaan.
- Het aantal bomen zal minimaal gelijk blijven en eventueel nog worden uitgebreid.
- Ieder jaar zal opnieuw een inventarisatie worden gemaakt en de aanpak worden herhaald.
update 28dec20: De essen in de Kerkstraat worden in week 2 gekapt, de wortels worden uitgefreesd en aangevuld met zwarte grond. Er zijn verkeersregelaars en eventueel omleidingen geregeld.
Ook in Bezemerland en Beemstraat worden in week 2 enkele dode bomen week gekapt, uitgefreesd en aangevuld met zwarte grond.
De nieuwe bomen komen in februari of uiterlijk maart.